Merită să cumpăr iPhone 14?

Să cumpăr iPhone 14, să aștept să apară iPhone 15? Sau să mă bucur că a scăzut prețul la iPhone 13?

Aceasta este întrebarea.

Am făcut cunoștință cu iPhone 14 și iPhone 14 Pro și vrem să împărtășim o părere ”nesponsorizată”. 

Da, iPhone-ul următor este la multe luni distanță încă, dar dacă vei păstra telefonul timp de mai mulți ani, vei dori să faci o investiție bună. În cele ce urmează îți prezentăm ce aduce nou iPhone 14 față de iPhone 13, respectiv îmbunătățirile, substanțiale se pare, pe care le va aduce iPhone 15.

 

Principalele noutăți pe care le aduce iPhone 14 față de iPhone 13:

- Cameră frontală îmbunătățită, de 12 MP, cu pixeli de 1.9 microni, cu autofocus
- Pentru camera principală, modul cinematic 4K la 30 fps
- La modelul iPhone 14 Pro, camerele principale de 48 MP
- Calitate mult mai bună la fotografiile de noapte (în lumină scăzută)
- Stabilizarea imaginii video
- Modem mai rapid și cu consum mai mic (6nm Qualcomm 5G)
- Bluetooth 5.3
- 6GB RAM
- Conectivitate prin satelit pentru mesaje SOS
- GPU penta-core
- Baterie de capacitate mai mare
- Sistem de identificare a accidentelor (pe bază de senzori giroscopici și accelerometru)
- Designul este similar, însă iPhone 14 este puuuțin mai gros 

       

      Mai jos am adunat și ce zvonuri există până acum despre iPhone 15 și le-am comparat cu ceea ce vedem la iPhone 14. Sperăm că, la finalul acestei recapitulări, vei avea o idee mai bună dacă vrei să faci upgrade la iPhone 14 acum, să aștepți încă un an pentru a obține acele upgrade-uri despre care se zvonește că vor fi aduse la iPhone 15. Sau, de ce nu, să te bucuri că a scăzut prețul la iPhone 13 odată cu lansarea noului model.

      În acest moment nu există zvonuri privind prețul unui iPhone 15, dar am presupune că va avea același preț cu iPhone 14 la lansare. Deci este posibil ca acum să te gândești ”păi și atunci de ce să-l mai aștept?” Răspunsul este simplu: se zvonește că vor fi semnificative îmbunătățiri din punct de vedere tehnic. Deci plătești probabil același preț, dar primești mai mult telefon.

       

      iPhone 14 vs. iPhone 15: design și afișaj

      iPhone 14 nu a adus schimbări fundamentale în ceea ce privește afișajele familiei iPhone 13. Cele mai mici iPhone 14 și iPhone 14 Pro au 6,1 inch, în timp ce iPhone 14 Plus și iPhone 14 Pro Max au 6,7 inch. iPhone 14 Plus este un model nou pentru acest an, înlocuind iPhone 13 mini de 5,4 inch, care se vindea greu.

      Singura altă mare noutate privind ecranele modelelor 14 Pro este un afișaj always-on. Aceasta este o caracteristică mult așteptată, care îți permite să verifici ora, notificările și alte informații fără a apăsa butonul lateral al iPhone-ului, fără să afecteze consumult de baterie cu mai mult de 5-6% în 8 ore.

      În 2023, iPhone 15 va urma probabil același șablon, dar ar putea utiliza, de asemenea, un nou tip de ecran OLED LTPO, care se presupune că va fi mai rezistent decât ecranele OLED actuale. Sună foarte bine pentru cei care vor să obțină ce e mai bun de la telefoanele lor pentru o perioadă cât mai lungă de timp (aici ne includem și noi și - sperăm, și tu).

      Apropo de ecran, este posibil ca panoul iPhone 15 să ascundă un secret. iPhone-urile de anul viitor ar putea avea Face ID sub ecran, deși camera de selfie ar rămâne expusă într-un decupaj perforat, similar cu actualul model. Aceasta ar însemna mai mult spațiu pentru ecran într-un telefon de aceeași dimensiune, în comparație cu iPhone 14, care a păstrat designul crestat familiar, și 14 Pro, care a primit un decupaj în formă de ”pastilă” care plutește puțin mai departe de partea superioară a ecranului.

       

       

      iPhone 14 vs. iPhone 15: camerele foto

      Camerele din spate de pe iPhone 14 nu s-au schimbat față de iPhone 13. Dar iPhone 14 Pro a primit senzori de 48 MP pentru camerele principale (prima actualizare de rezoluție a camerelor Apple de ceva timp).

      Să nu fim răi, camerele frontale de pe toate cele patru modele noi au primit totuși capacitatea de autofocus.

       

      Opțiuni de culoare pentru designul iPhone 14 Pro

      Se pare că iPhone 15 va trece la un teleobiectiv periscop, posibil folosind piese de la același furnizor ca și Samsung, ceea ce ar permite mai mult decât actualul zoom 3x optic. Se presupune că va ajunge la un zoom optic de 5x (6x, conform altor surse), ceea ce bate o mulțime de concurenți, cum ar fi Galaxy S22 (care oferă un zoom de 3x), precum și modelele iPhone 13 și 14. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a întrece cele mai bune telefoane cu teleobiectiv, cum ar fi Samsung Galaxy S22 Ultra și zoomul său optic de 10x. 

      Un zvon enervant este că această nouă cameră ar putea fi doar pentru modelul iPhone 15 Pro Max, lăsând Pro-ul de dimensiuni normale pe dinafară și însemnând că nu ar putea exista nicio diferență majoră de la capitolul fotografie între acesta și modelele iPhone 14 Pro.

      Dincolo de fotografie, există și alte zvonuri despre modul în care iPhone 15 ar putea fi diferit de iPhone 14. În primul rând, se pare că vom vedea o altă situație de chipset pe două niveluri cu iPhone-urile de anul viitor. La fel este și acum, modelele standard de iPhone 14 au același chipset A15 Bionic ca și seria iPhone 13, în timp ce doar imodelul Pro a primit un nou cip A16. 

      În continuare, se spune că modelele normale de iPhone 15 vor primi acel chipset A16, în timp ce modelele iPhone 15 Pro vor fi echipate cu un chipset nou de 3 nanometri, despre care presupunem că se va numi A17. Acest lucru va însemna probabil că unele modele de iPhone 14 ar putea fi la fel de puternice ca unele modele de iPhone 15, deși toate vor fi probabil mai performante decât orice telefon Android comparabil, așa cum s-a mai întâmplat.

      iPhone 15 ar putea conține, de asemenea, un modem 5G proiectat de Apple, ceva ce lipsește de pe modelul recent lansat. Deși acest lucru nu pare a fi cea mai interesantă actualizare, faptul că are un control suplimentar asupra siliciului ar putea permite Apple să realizeze eficiențe energetice suplimentare pe care iPhone 14 nu le va putea egala.

      O altă actualizare legată de conectivitate despre care se vehiculează pentru iPhone 15 este că acesta ar putea să nu suporte cartele SIM fizice, ci doar eSIMS. Și unele modele de iPhone 14 oferă compatibilitate cu eSIM, dar cele mai multe modele au în continuare tăvițe pentru nanoSIM-ul tău actual. 

      În cele din urmă, iPhone 15 ar putea adăuga o caracteristică solicitată de mult timp și să folosească un port USB-C în loc de Lightning, deoarece UE obligă toate companiile de dispozitive mobile să adopte USB-C până în 2024, iar Apple se presupune că realizează deja de ceva timp prototipuri de iPhone-uri USB-C. Modelul recent lansat folosește Lightning, așa că, dacă ai investit deja foarte mult în accesorii Lightning, iPhone-ul din acest an ar putea fi ultima ta șansă de a le folosi la maximum.

       

      iPhone 14 vs. iPhone 15: perspective

      Oricine își dorește cea mai bună cameră teleobiectiv, performanță, ecran și facilități precum USB-C și, de asemenea, nu se supără să aștepte să facă upgrade, este probabil mai bine să aștepte iPhone 15. Dar dacă trebuie să faceți upgrade mai devreme, seria iPhone 14 oferă câteva îmbunătățiri față de iPhone 13. Dacă acestea contează pentru tine, atunci sigur, nu ezita să achiziționezi noul model. Dacă nu, atunci poate merită să ai mare parte din ce oferă iPhone 14, dar la un preț mai mic, prin achiziția unui iPhone 13.

      În orice caz, o folie full body de la Alien Surface complementează perfect designul atât de adorat al modelelor iPhone, fără să înfluențeze grosimea lor, așa cum ar face o carcasă. Doar grip-ul va fi semnificativ mai bun, ceea ce înseamnă că îl vei scăpa mult mai puțin pe jos :)



      Înapoi la blog